21 gramm 

(21:05, Szombat, Duna)

Úgy gondoltam külön is írok e filmről, mert egyértelműen (legalábbis számomra) a hét legjobbja.

Rendező: Alejandro González Innáritu

Forgatókönyvíró: Guillermo Arriaga

Szereplők: Naomi Watts, Benicio Del Toro, Sean Penn

 

 

Adott három nem kifejezetten derűs sorsú, de mégis, többé-kevésbé balanszban lévő ember. Mindegyikük élete egyfajta furcsa feszültséggel van megtöltve. Cristina (Naomi Watts) a családjával foglalkozik. Boldog házasság, gyerekek. Jack (Benicio Del Toro) korábbi élete miatt bűnhődik és a vallásban próbál megbocsájtást, feloldozást nyerni. Paul pedig éppen új szívére vár. Hármójuk sorsa egy szerencsétlen autóbalesetben fonódik össze. Értékrendjük megborulni látszik, 21 grammos lelkük eltorzul, személyiségük kifordul magából, persze nem feltétlenül rossz irányba.

A film Alejandro González Innáritu trilógiájának második darabja. A hármas mindegyike egyfajta tanulmány arról, hogy egyes emberek, illetve a köztük lévő reláció, hogyan változik meg valamiféle sokk hatására. Az első darab a Korcs szerelmek (Amores perros) 2000-ből. A kiforratlanság szó minden bizonnyal túl erős, de mégis azt mondhatjuk, hogy annak ellenére, hogy megjelennek benne a rendező és a forgatókönyvíró (Guillermo Arriaga, aki egyébként a trilógia minden darabját írta) meglehetősen karakteres húzásai, kevésbé zseniális, mint jelen írás tárgya. A Bábelre pedig a nagyképűség bélyegét túlzás rásütni, mert ugyan igaz, hogy kicsit nagyvonalúbban, ha tetszik lezserebbül kezelték a sztorit, de ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy rossz film lenne. Az előbbiekből kiderül, hogy a három film közül egyértelműen a 21 gramm a legjobb. Ennek több oka is van.

A kritka folytatása itt: http://halfpecssquad.blog.hu/2010/03/05/21_gramm_2003

(A poszt létrehozásakor járulékos veszteségként, eltűntettem a heti ajánlót és sajnos lusta vagyok újraírni. Annak a helyén van ez. Bár ha jobban meggondolom, jobb ez így. Azért vasárnap jön a kövi, remélem nem ennek a helyére.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tivobitchez.blog.hu/api/trackback/id/tr501807382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haverus 2010.03.07. 08:26:17

Jó ajánló! Ennek hatására a "vontatottan" (halfpecssquad néhány hozzászólója szerint unalmas) is induló filmet az ember lánya "képes" végignézni. A darabkák összeillesztése = mintha egy jó kis könyvet olvasnál, nem elég nézned, közben az agyad jár, keresi az összefüggést.
süti beállítások módosítása