Filmmúzeum, Minden hétköznap 9:00, 9:30

Roald Dahl az egyik legismertebb mesélője az elmúlt századnak. Ezt mi sem példázza jobban, hogy Afrikában és Dél-Amerikában a születésnapja ünnepnapként van számon tartva. Körülbelül egyenlő arányban írt felnőtteknek, illetve gyerekeknek szóló történeteket. Számtalan novellája, regénye került megfilmesítésre. A legismertebbek talán a Charlie és a csokigyár, illetve a vadonatúj és sajnos Oscar nélkül maradt Fantastic Mr. Fox. A Smoker című darab, pedig a Négy szoba című skeccsfilm egyik fejezetének alapja.

1979-ben jött ki az első kötet , ezt egy évvel később követte még egy. A kiadással párhuzamosan, elkezdődött a tévésorozat gyártása. Összesen 112 részt forgattak le. A legfontosabb dolog e műsorral kapcsolatban, hogy az író azon történeteihez tartozik, melyek nem gyerekek számára íródtak. Persze nem fog literszámra folyni a vér, de mindenképpen "meghökkentő" dolgokat fogunk látni. Nagyjából minden rész egy kaptafára épül. Van egy groteszk, alapvetően krimiszerű alapszituáció, melynek megoldása csavar egy jókorát a helyzeten és ha meglehetősen angolos stílusban is, de leejti állunkat. A korábbi epizódokat egyébként maga Roald Dahl monológja nyitja, ami két dologra jó. Először is megbizonyosodhatunk róla, hogy mennyire hátborzongató figuráról is van sző, másodszor pedig pár mondatban megismerjük az adott történet keletkezésének hátterét.

Ha tehát reggelente a kávé, elnézést tea, kotyogása és a pirítós mellé szeretnénk egy klasszikus angol krimisorozatba csöppenni, hogy aztán a borotválkozás közben jóeséllyel megvágjuk magunkat a "meghökkenéstől", illetve kíváncsiak vagyunk arra, hogyan tüntessük el megölt férjünket, ha jönnek a rendőrök, vagy érdekel minket, miként reinkarnálódhat Liszt Ferenc egy macskában, bátran kapcsoljunk a Filmmúzeumra. Talán nagyobb esély van arra, hogy egy ilyen fordulatok hatására, a mi agyunk és könnyebben röccen be.

A bejegyzés trackback címe:

https://tivobitchez.blog.hu/api/trackback/id/tr851820049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása