Az évad negyedik versenye következik a hétévégén. A két héttel ezelőtti óriási betli után, talán ismét releváns verseny következik. Mármint olyan szempontból, hogy talán a Ferrarik és az összesen négy Mercedes nem a pokol utolsó bugyraiból indulnak. Arról, hogy ez megtörténik-e holnap kora reggel (7:40-kor, RTL Klub) bizonyosodhatunk meg, illetve felvételről kettőkor.

A legesélyesebbnek egyébként az ezüstök tűnnek, közülük is elsősorban Hamilton. Mindez egy frissen kifejlesztett légterelő rendszernek köszönhető. Az izgalmas az, hogy a Ferrari állati gyorsan kapcsolt, beizzította az ipari kémeit és azon frissiben le is másolta a dolgot. Kérdés, hogy milyen hatásfokkal. Ez már csak, azért is fontos, mert a kínai nagydíjon található az egyik leghosszabb célegyenes, cirka 1.2 kilcsi hosszú és állítólag a fenti fejlesztés elsősorban a padlógáznál fejti ki áldásos tevékenységét. A versenyt már egy fokkal kontinentális-barátabb időpontban kezdik. Egész pontosan vasárnap fél kilenckor. Ismétlés itt is van.

A kaliforniai illetőségi Linkin Park pontosan 10 kerek évvel ezelőtt örvendeztette meg a közönséget első stúdióalbumával, a Hybrid Theory-val. A Crawling meghozta nekik a világhírnevet, na meg rajongók milliói remegnek azóta is minden egyes lemezükre. Azt gondolom inkább külsőleg változtak valamicskét az elmúlt évtizedben, zenéjükben (teszem hozzá szerintem) már csak önmagukat tudják ismételni, ettől függetlenül szerethető, és igényes munkásságuk minden egyes darabja, beleértve a tagok által elképzelt és elkészített klippek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az MTV-n, a 2008 nyarán, Milton Keynes-ben Jay Z-vel közösen összehozott koncertfelvételt láthatjátok, 23:40-es kezdettel. Mindenképp ajánlott "péntek van, rohadjon meg az elmúlt hét, ott ahol van" muzsikának.

Itt van egy kis ízelítő, hogy milyen is az, amikor együtt zenélnek a fiatalok:

 

popcore 2010.04.07. 08:00

Csak a szombat...

 

Szerdán és csütörtökön mindenki menjem boltba, vegyen sört és csipszet, mert a hét további részében két olyan film is lesz, ami rettenetesen fogyasztja ezt a két létfontosságú terméket.

Pénteken még mindig érdemesebb bolyongani az éterben, mint leülni a kedvenc kopott fotelünkbe. Abban az esetben, ha mégis így teszünk kapcsoljunk a magyar egyesre, körülbelül háromnegyed tíz körül, mert egy Wim Wenders film forog majd. A címe Párizs, Texas, amolyan mélabús road movie. Nekem az Eldorado című belga mozi jutott róla eszembe és mivel amaz szívemnek oly kedves, lehetséges, hogy adok esélyt ennek is.

Szombaton elszabadul a pokol. Kezdődik a Vukkal. Igaz ez még pokol számba nem megy, de mindenképpen alkalmas egy kis nosztalgiára. Ne felejtsünk vajas-lekváros kenyeret kenni előtte és a hűtőből pedig vegyük ki a Traubikat. A hétfői rémség szinte hibátlan jog elődje hét óra után harmincöt perccel kezdődik az m2-n. A Viasat3 21:45-től okoz kellemes megelepetést a Dominoval, ami közel sem a legjobb mára, de ha a következő kettőt már túl sokszor láttuk, megteszi. Három dolgot érdemes tudni róla. 1. A kamerakezelése nagyon nehezen szokható, enyhe hányinger nem kizárt. 2. Látszanak benne Keira Knightley mellei. (Van akinek ez fontos.) 3. Van benne Mickey Rourke, aki szinte mindig menő. 21:35-kor kezdődik a nap első erőssége, a 300. Az utóbbi évek legtesztoszteronszagúbb filmjeinek egyike maximum azért nem egyértelmű választás, mert mindenki számtalanszor látta. Aki mégsem, mindenképp tegye magáévá Frank Miller és Zack Snyder közös vízióját a hősiességről. A heti elsőséghez ez azonban kevés, mert negyed tizenegykor a Duna pörgeti a Ponyvaregényt, aminél viszont biztos, hogy nem kizáró ok, hogy ezredszerre nézed meg alkalmasint. Nem is igényel különösebb magyarázatot, azt gondolom.

Vasárnap levezetésképp megnézhetjük Jason Reitman egyik korai kiválóságát. A Köszönjük, hogy rágyújtott egy  donánygyártó cég public relations szakemberéről szól. Fricska napjaink donányzásellenes légkörének? Kiderül 0:40-kor a TV2-n.

(Jövő héten igyekszem hétfőn jönni.)

18:15, DigiSport: CSZKA Moszkva - Internazionale

20:25, TV2: Barcelona - Arsenal

 

Hosszú évek óta Arsenal szurkoló vagyok, szóval próbálok én majd most objektív lenni nektek, de megeshet, hogy nem sikerül. Ráadásul imádom az esélytelennek tűnő helyzetekben felvállalt harcokat, és hát olybá tűnik, hogy Gondor és Rohan megtépázott seregének maradványa indul épp a Fekete Kapu ostromára, szóval csakazértis. Ugye vágjátok, hogy az hogy végződött? Na de.

Elhűlve, remegve mindkét lábammal a padlón dobolva rettegtem végig a londoni odavágó első félidejét. Csúszott a sör rendesen, legalább amíg a pultnál rendeltem, addig sem láttam a katalán tornádó pusztítását. De ez egyszeri alkalom volt, ebben egészen biztos vagyok. Mármint nem az, hogy sört kértem, hanem hogy Messiék ilyen szinten egykapuzzanak. Kizárt, hogy bármelyik csapat is megismételje múlt heti produkcióját. Ha mégis, akkor tapsvihar, és abszolút megérdemelt hazai továbbjutás. Ha rám hallgattok, akkor erre a szcenárióra azért nem rakjátok fel a lakáskulcsot a bwinen. Az Arsenalból persze kidőlt Fabregas, Arshavin és Gallas is, de mi ehhez már hozzá vagyunk szokva, az egész szezonunk erről szól. Mondhatjátok, így volt ez az elmúlt években is, csak akkor ez meg is látszott a csapaton. Idén viszont végre megtanultuk kikaparni a legmelósabb gesztenyéket is, az utolsó utáni percekig küzdve általában begyötrik a srácok a győztes gólt, és hozzák azokat a meccseket, amik egy jó csapatot bajnokká varázsolnak. Így lesz ez a Nou Camp-ban is. Egyrészt a rengeteg kihagyott ziccer sosem előny, az óriási Ágyús lefejezős-felnégyelős fieszta elmaradt, pedig ha az első meccs vége 0-5, akkor se szólhatott volna egy szót sem senki. Mégis 2-2 lett. Továbbá lesérült Piqué, Puyol meg annyira elpirult, hogy inkább ő sem fut ki a visszavágóra. Ehhez jön még Ibrahimovic, és ki is lőttük a védelem alapembereit, valamint a legveszélyesebb csatárt. Tehát Bendtnernek jóval könnyebb dolga lesz középen, valamint majd pont az ezeréves sérülésből visszatérő Abidal fogja levédekezni Walcottot. Hát nem. Amúgy ez fogja eldönteni a párharcot, mármint a kis angol Speedy Gonzalez jó időben való pályára küldése. Lehetetlen eldönteni, hogy mi lenne a jobb. Walcott kezdjen, mert képes úgy robogni 90 percen át, mint Londonban, vaaagy pedig jöjjön föl mondjuk egy óra elteltével, és így zúzza szét a fáradó katalán szárnyakat. Fogalmam sincs. Csak azt remélem, hogy Wenger knows. Noha a statisztika, a realitás, a Fermat-sejtés és még a szomszéd Zsolti bácsi jóslata is sima Barca továbbjutást ígér, én már csak ilyen álmodozó vagyok, és azzal zárok, hogy C'mon You Gunners! Prepaaare for victory!

 

Lesz még egy ilyen CSZKA Moszkva - Internazionale lötyögés is, de ne röhögtessük már ki magunkat, meg ne fárasszuk a bejegyzés végét váró, "hadd kommenteljek már áááá" lázban égő olvasóinkat. Inkább lássuk be gyorsan, hogy a szimpatikus oroszok nagy szerencsével csupán elodázták az elkerülhetetlent. A Special One kormányozta Inter bizony elődöntős.

Rendhagyó ajánló csomag következik, kizárólag a mai napra. Ennek oka, hogy nem igazán lesz semmi csütörtökig, amikor is jön majd a második fele a hétnek. Persze azért mégegyszer megvizslatom a dolgokat. Ami pedig a mai napot illeti, azt kell mondjam, hogy a bizalmamat oly régen elvesztő csatorna, mint a tv2 is képes volt összeállítani egy olyan estét, amire azt mondom ejj.

A "programdömping" délután kezdődik 13:50-kor a Dunán, ahol az elmúlt évek legrosszabb animációs filmjeinek egyikét, hazánk termékét a Kis Vukot (az új rosszat, nem a Dargay-félét) tekintheti meg a perverz érdeklődő.

Estére marad minden más. Aki nagyon könnyed és ezerszer látott szórakozásra vágyik az ráteszi magát héttől az RTL Klubra, ahol a Karib tengeri kalózokról vetítenek dokumentumfilmet. Ennél több fokkal jobb választás a Cool, ahol kilenc órai kezdettel mutatják a Téglát, amit Scorsese csinált és Oscart is nyert vele. Azon ritka esetek egyike, amikor a remake jobb, mint az eredeti (ld.: korábban). A cast egyébként szintén fogyasztható: Nicholson, M. Sheen, Vera Farmiga, Matt Damon, Alec Baldwin. A nap választása mégis csak a tv2. Váratlan és kellemes meglepetés. Pontban 20 óra 10 perckor kezdődik a Kung Fu Panda, amit én valószínűleg sokkal jobban imádok a valós értékénél, de ettől függetlenül javaslom, hogy tartsanak velem, amikor idekapcsolok. Aztán itt is maradok, mert a dagi maci után, Jet Li következik, aki a Hősben megmutatja, mitől döglik a légy, adott esetben a hópárduc. Egyébként mindezt háromnegyed tízkor kezdi. Érdekesség, hogy a filmben elvileg nincs CGI, így például, amikor a figura átsuhan egy téren, ahol ott van egy fél ország, akkor nyugodtan jöjjünk zavarba, mert az a fél ország valóban ott van. Egyébként távol-keletről megszokott, kifejlett szépérzékkel összerakott tanmese.

Nagyon uralkodnom kellett magamon, hogy ne pandás kép legyen, de arra gondoltam láttatok, már eleget belőle, meg aztán úgy is megnézitek. Legkésőbb csütörtökön találkozunk.

 

(Kivételesen nem az esemény napján jön a poszt, mert egyrészt két műsorelemről van szó, másrészt a Húsvét miatt, talán érdemes előre tervezni.)

Sajnos az előző versenyről, nem csak az ajánló maradt le, hanem én magam is, de gyorsan szummázom mi történt. Esett és Button nyert. Őt követte Kubica (!), a kedvenc lengyelünk, aztán Massa, Alonso, Rosberg, Hamilton, Liuzzi, Barichello, Webber, Schumacher. Körülbelül ennyi történt, a mesék szerint vészjóslóan unalmas verseny volt. A képen a dobogó.

 

Ennek köszönhetően jelenleg a következőképpen áll a világbajnoki pontverseny (két futam után tehát): Alonso vezet, aminek a poszt írója örül. Elnézést. Mindezt egyébként 37 darab ponttal teszi. Ne tessenek meglepődni, inkább emlékezzünk, hogy változott a pontszámítás (lásd: előző f1-es poszt). Közvetlenül utána lohol, csapattársa Massa 33 pöttyel, akit Jenson Gomb követ (tudom ciki, de ezt a szóviccet valamiért képtelen vagyok kihagyni). A szuper britet, akinek nem mellesleg csak kettővel van kevesebb pontja, mint a brazilnak, egy másik szigeti figura követ. Ő Hamilton, akinek 23 pontja van és egyébként megint másra (Button) keni a balhét, hogy csak itt tart. (Egyébként a mese hasonló, ahhoz amikor még Alonsóval csapatársak voltak, miszerint a másikat jobban szereti a csapatfőnök.)

Ezek után jön maláj nagydíj, amire csupán egy hetet kellett várnunk, azaz a hétvégén lesz. A pályáról és a versenyről, annyit érdemes tudni, hogy egészen sokszor van meglehetősen tisztességes zuhé. A hibiszkusz alakú pálya egyébként kb. 5 és fél kilométer hosszú. Utoljára Button nyert itt, de a jelenlegi mezőnyből végzett már az élen Schumacher és Alonso is. Én csak reménykedni tudok benne, hogy izgalmasabb lesz, mint az előző két verseny. Ha pedig nem, akkor kénytelen leszek átnyergelni a Nascar típusú autóversenyekre.

Aki még nem tett így, annak azért javaslom, hogy nézze meg az eseményt, ami 9:35-kor kezdődik vasárnap az RTL Klubon természetesen. Ha pedig igazán elvetemült, akkor hajrá az időmérőre is, szombaton, ugyanitt, kb. ugyanekkor.

Kellemes nyuszit mindenkinek! Aztán tessék vigyázni, nehogy megártson a sonka-tojás kombó túlzásba történő vitele!

popcore 2010.03.29. 22:22

Haj és vér

Ha meg is próbálnak minket lenyűgőzni a tévéadók, nem igazán sikerül nekik. Már-már pofátlanságba hajlik, hogy mennyire gyenge a felhozatal, ezen a héten is, így aztán ismét egy posztban vagyok kénytelen közölni a feleslegektől mentesített tévéújságot. A hétfő sajnálatos módon kimarad, cseppet sem voltam alkalmas arra, hogy gépeljek.

 

Kedd

Én például szívesen megnézem majd a Batman visszatért, amit tudjuk ugye, hogy Tim Burton rendezett.  Kilenc órakor kezdődik a TCM-en (ami a Cartoon Network után van és nem magyarul beszél), ami azért is jó, mert így meg tudom nézni a hét filmjét.  Érdekes módon most nem vasárnap van. A Hairt remélem nem túl sok olvasónak kell bemutatni. Aki még nem látta, illetve aki igen annak is kötelező darab. Persze abban az esetben, ha valaki megrögzött antipacifista, vagy esetleg utálja a klassz zenéket, illetve elítéli a hippiket minden tartozékukkal, nagy ívben kerülje el az MGM-et éjfélkor. Utána egyébként a kor szellemében egy Hendrix életrajzi film kezdődik, amit ismételnek másnap reggel fél tízkor. A Sörgyári capriccio pedig egy jóféle csehszlovák Menzel-termék, kilenc órától meg is tekinthető a Filmmúzeumon.

A szerda és a csütörtök egészen egyszerűen megdöbbentő. Leginkább fakutyázni invitálnám Önöket, csak elromlott az enyém. Ráadásul pénteken is csak a Dűne van, ami annak ellenére, hogy helyenként kevés, helyenként meg sok, egészen nézhető választás (23:10, Film+).

Szombat

Kicsit kecsegtetőbb a felállás, ahogy beköszönt a hétvége. Háromnegyed kilenckor kezdődik el, az m1-en, a Miss Daisy sofőrje, amiben Morgan Freeman egy magánsofőrt játszik a negyvenes évek végén. A konfliktus egyértelmű. A megoldás pedig szép és lassú, talán kicsit semmilyen. Akinek túl plötty a dolog, az bátran kapcsoljon át háromnegyed óra múlva az RTL Klubra, ahol az Ocean's twelve forog. Sok jó és drága színész bolondozik. Heist-movie természetesen. Ha kihagyjuk akkor sincs semmi persze, mert jövő hónapban úgyis leadják újra. Abban az esetben, ha egy hangyányival több komolyságra vágyunk, a Hosszú jegyesség a mi filmünk, ami egy nagyon szépen fényképezett, háborús dráma. A jó az, hogy első világháborús, a rossz az, hogy egészen szirupos. Éjféltől van az RTL Klubon, egyébként benne van Amelie is, csak annak mondom, aki szereti.

Vasárnap

Nyolctól a TV2, nem tudom milyen megfontolásból, de Bridget Jones maratont tart. Vigye, aki akarja, én biztosan egy horrort választok erre az estére, ugyanis egészen decens a felhozatal. Választhatjuk a COOL-t, ahol a kilencvenes évek sztárslasher muvija történik 22:10-től. Ez pedig a Sikoly. Másik jó ötlet, ha elmegyünk egészen a film+-ig, ahol először a hét filmje címről éppen csak lemaradó, Coppola-féle Drakulát fogadhatjuk be. Bram Stroker karakterei Reeves-Hopkins-Oldman trió segítségével elevenednek meg, 22:35-től. Ezt pedig a filmtörténet eddigi legköltséghatékonyabb megoldása az Ideglelés követi. Egy órától tehát irány az erdő, utána garantáltan a paplan lesz a legjobb barátunk.

 

Az MTV/VH1 mindig is tudták mi kell a népnek. Anno a laza Unplugged sorozattal kezdtek melybe én egyszerűen szerelmes vagyok a mai napig (ennek inkább az élő Noel Gallagher-hez van köze, mint az objektív szemléletemhez), a másik hasonló jellegű műsoruk, melyet a magyar MTV adásán is megtaláljátok, a World Stage nevezetű bő 1 órás koncertfilmek. A világ minden táján, nagyobb bandák/előadók által elkövetett zenés produkciókról van szó, amiket heti rendszerességgel péntekenként 23:40-től csekkolhattok, ha épp nincs buli a közelben, vagy csak egy kis aláfestésre vágytok a késő esti melóhoz/romantikázáshoz.

Ezen a héten az Arctic Monkeys formációt láthatjátok/hallhatjátok, akikről elég annyit megjegyezni, hogy első korongjuk, a Whatever People Say I Am, That's What I Am Not a brit zenei történelem leggyorsabban fogyó debütáló lemezévé vált, megelőzve az addigi csúcstartót, az Oasis által összedobott Definitely Maybe-t.

 

 

 Péntek esték - MTV -23h után. Katt

 

mAri 2010.03.26. 10:00

Én, te, ő (2002)

 

Nicholes Philibert dokumentumfilm rendező alkotását nézhetitek meg este 21:55-től a Magyar Televízió 2-es csatornáján. A film sztorija az egyszerű valóságon alapul, ami a műfaj  egyik meghatározó eleme: egy osztatlan osztály életének néhány napjába pillanthatunk be, akik a Pireneusok kis településeiből verbuválódtak össze Georges Lopez pedagógusnál. Megismerhetjük a tanulókat, azok kapcsolatát Lopez tanár úrral, és az egész kis francia iskola működését.

Az Én, te, ő lehet, hogy első blokkra csak számomra érdekes pedagógiai tanulmányaim miatt, de úgy gondolom a gyerekek, és nevelésük fontossága (mind az otthoni, vagy iskolai környezetben) nem csak napjaink aktuális kérdése, hanem az elkövetkező koroké is.

 

popcore 2010.03.23. 09:00

De Niro háromszor

Először is szeretnék elnézést kérni. Múlt héten nem a tévé szünetelt, csupán én nem voltam a közelében, ahogy klaviatúrának sem, ezért maradt el mindkét ajánló. Másodszor, bizony annyira szegényes a filmkínálat, hogy nem tenne ki két tisztességes posztot, ha ketté emelném, így aztán a héten egyben jön az áldás. Az hogy miért kedden, titok, de higgyetek nekem semmi nem volt tegnap. Na lássuk a menüt!

Kedd

Későn kezdésnek sem örülünk, de a Fotográfia bután korán (11:40) kezdődik a Filmmúzeumon. Egy 1972-es magyar filmről van szó, melyben egy fotós és egy retusőr körbejárja a vidéket. Cifra kis szociográfia a szocializmus közepe-végéből. Ezután érdemes lemenni az ÁFÉSZ-ba vagy a restibe és a maradék 20 évet ott eltölteni, de legalábbis tíz órát, hogy lehetőleg frissen érkezzünk meg a rendszerváltáshoz, amikor is a nap második társadalmi célú játékfilmje játszódik. A Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája nyolckor kezdődik a Duna tévén. Van benne Szabó Győző és az akkor még nem ciki Badár-Szőke páros. Ezen kívül lesz még egy türkmén film (Visszajön a papa, m2, 23:55), amiről pont ennyi az érdekes adat.

Szerda

Sorozatnap van, mint hétköznap. Egyedül a Filmmúzeumban és az MGM-ben bízhatunk. Előbbin a relatíve könnyed Éjszakai rohanás figyelhető meg, melyet Robert De Niro (egyik) aranykorában, nyolcvanas évek vége, készítettek. Egyébként megnézhetjük pénteken háromnegyed kettőkor az RTL-en is. Utóbbi adó pedig, 22 óra után öt perccel rúg egy erőset a kínálaton, amikor is elkezdi a Akasszátok őket magasra című westernt, mely mozi történetesen Clint Eastwood első vadnyugati szerepe. Közvetlenül ez után az igen groteszknek ígérkező Egymillió dolláros agy következik. Michael Caine fiatal és a szinopszis érthetetlenül bugyutának tűnik, pedig a film állítólag nem az. Érdekes lehet. Éjfél előtt negyven perccel, az RTL Klub meglep minket a heti drogos filmmel, ami a Tiszta címet viseli.

Csütörtökön inkább szotyizzunk és kortyoljunk Bambit a grundon, mert jó idő lesz, film nem igen. Ha mégis képernyőt szeretnénk lesni, akkor akad Maverick, amiben Mel Gibson stílusosan kártyázik. Negyed tízkor van a Cool-on. A Beate Klarsfeld, a nácivadász, pedig leginkább a címe miatt izgi, de ha nincs más, akkor tulajdonképpen oda kapcsolhatunk Filmmúzeumra délután fél 4 előtt 5 perccel.

Pénteken kicsúcsosodik a csodás televíziós kínálat. Idézzünk szellemet, vagy mosogassunk el.

Szombaton megnézhetjük Spielberg és DiCaprio igencsak szórakoztató együttműködését, ha még nem láttuk. A Kapj el, ha tudsz 20:35-kor kezdődik a TV2-n. Egy hétvégi estére egészen jó választás. Azért figyeljünk oda, hogy legyen elég szendvics és buborékos.

 

Vasárnap

Mr. De Niro első fellépése a mai napon a New York, New York című Scorsese drámában esik meg. Rengeteg zenével meghintett kvázi szerelmi történet ez, ahol a nő Liza Minelli. Az MGM-en kísérhetjük figyelemmel, pontosan fél kilenctől. És akkor végül eljutottunk oda, hogy bejelenthetem a hét filmjét. Ez természetesen nem lehet más, mint a Szarvasvadász, az 1979-es Oscar-díj nyertese. Aki szeretne magáévá tenni egy fantasztikus színészi játékkal (Robert De Niro, Meryl Streep, Christopher Walken, John Savage) teletűzdelt popkult gyűjteményt, Vietnámról, illetve sokkal inkább annak következményeiről, mindezt Zsigmond Vilmos képeiben tálalva, annak tökéletes választás Michael Cimino filmje. De aki csak szimplán egy jó mozira vágyik, mielőtt nekiáll a következő hétnek, az sem fog mellé egy kicsit sem, ha 22:40-kor a Filmmúzeumra kapcsol.

(Off: Jövő héten szintén kedden jön az ajánló.)

tmichel 2010.03.14. 08:00

Fantasy este

Vasárnap este mindkét nagy kereskedelmi adó családi fantasy-t sugároz. Narnia vagy Spiderwick krónikák? Én mindeképpen a másodikat tudom ajánlani. Az oroszlános, ruhásszekrényes kaland első része csak 8 év alatti korosztály számára élvezetes. A Spiderwickkel már más a helyzet. A történet hasonlóan elrugaszkodott, viszont a film picit borongós, ijesztő hangulata kellemes atmoszférát teremt, legalábbis élvezhetőség szempontjából.

A forgatókönyv is jobban a történetmesélésre koncentrál, így kevesebb az összeborulós rész. A történetorientáltság sokat segít a filmen, nem gabalyodik bele annyira az érzelmekbe, inkább mesél. 

A Grace család a város széli házba költözik, valahova az erdő közepére. Ez a ház, mint oly sok erdei elhagyatott régi ház, titkokat őriz. Méghozzá súlyos titkokat. A kíváncsi gyerekszemet nem kerülheti el semmi, így a titok hamar a felszínre kerül, és innen indulnak a varázslatos kalandok.

Vetítik: vasárnap (03. 14.) TV2 20:05

 

Mire kész ez a poszt, lassan el is kezdődik a idei Forma1-es szezon, a bahrein-i időmérő edzéssel (11:35, RTL Klub). Rengeteg beszélnivaló lenne erről az évadról is, ergo biztos ki fogok hagyni néhány dolgot.

Az első és legnagyobb hír, legalábbis egyesek számára biztos, hogy visszajön az autóversenyzés tetejére Michael Schumacher. Van akinek ez öröm, van akinek kevésbé. Ha megengedtek egy személyes megjegyzést, engem bosszant, hogy megint itt van az az ember, aki miatt értelmetlenné vált egy időben a Forma1 kuksizása. Mondjuk attól nem félek, hogy így közel a negyvenhez, egy picit randomnak tűnő autómobilban unalmassá fogja tenni, sőt sokkal inkább fogadok arra, hogy ő lesz idén az a bizonyos szorongató ember.

És hogy kit szorongat? Jópár esélyese van az idei vb-címnek. Vegyük sorra. Ott van Alonso, aki a fogadóirodák szerint a legesélyesebb. Ha belegondolunk ez nem is olyan nagy hülyeség. Az egyik legjobb sofőr és mos végre kiszállt a vergődő Renault-ból és átpattant a Ferrariba. Csapattársa Massa lesz, akinek a tavalyi magyar nagydíjas, rugóelkapós trükkje után teljesen helyrejött a feje. A baj az, hogy ő korábban is olyan instabil és peches volt, hogy valahova Schumi szintjére taksálom, de bármi megtörténhet. A Mercedestől (tavalyi Brawn) a McLaren-hez átpattanó Button szintén egy olyan figura, akivel számolni kell, csakúgy, mint a Red Bull színeiben vezető Vettellel. No meg persze Hamilton.

Számtalan új versenyző is helyet kapott idén a Forma1-ben, de ehhez mérten kevesebben mentek el. Ennek az oka, hogy pontosan kettővel több csapat indul idén. Vannak teljesen új csapatok, illetve néhány, aki csak új névvel fut. Két érdekességet szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy visszatért a Forma1-be a Lotus, illetve hogy van egy csapat, a Virgin Racing, akik a tesztelés során kizárólag számítógépes modellezés segítségével tökéletesítették az autót. A vadonatúj sofőrök közül pedig Petrovot és Chandhokot emelném ki. Előbbi orosz, utóbbi az első indiai jelen autóverseny típus tekintetében. Valamint van egy vadonatúj pálya, nevezetesen Dél-Koreában.

Már csak a szabályok maradtak hátra. Ebből sem kettő van, de talán hármat érdemes kiemelni. Először is minden csapatnak 40 millió dollár a felső plafon az idényre. Ami cifra, hogy ez egész konkrétan kevesebb, mint a harmada a Ferrari tavalyi költségvetésének. A pontszámítási rendszer is megváltozik: a tavalyi 10,8,6,5,4,3,2,1 helyett, idén az első tíz kap pontot méghozzá 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1 elosztásban. Valalmint nincs verseny közben tankolás. Az, hogy ezek a szabálymódosítások mivel járnak még nem tudjuk, de azt igen, hogy holnap személygépjármű-megmérettetés van 12:25-től az RTL Klubon.

popcore 2010.03.11. 10:00

A kárhozat illata

Csütörtök van, így hát itt az idő egy újabb javaslat-halomra. A hétvége hosszú, nem kell aggódni a hétfő miatt, maximum az ügyben, hogy háton vagy hason fekve relaxáljunk. A kínálat pedig egészen kecsegtető, jó csemegézést!

Péntek

A film+-on 7-kor Batman kezdődik és tart egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy kezdődik a kilenc órás dömping. Hála a film+ szegényes filmkínálatának, szombat délben megismétli kedvenc képregényhősünk második legújabb kalandját. Itt most fél órán belül három olyan film is kezdődik, melyeknek megtekintése erősen javallott. A legerősebb csábítást mindenképpen az Idő nyújtja, amibe 10 előtt 5 perccel kezd bele a királyi tévé kettes csatornája. Kim Ki-duk, az emberi kapcsolatok dél-koreai zsenije, rendezte mozgókép egy elavult kapcsolatról és egy plasztikai sebész szikéjéről szól. Mindaddig amíg emez nem kezdődik belekukkanthatunk a Tango és Cash-be (21:20, Viasat3), de aztán gyorsan vissza, mert Sly és Kurt versengése csak egy ideig vicces. Igaz a nyolcvanas évek feelingen röhöghetünk az egész film alatt. 21:30-tól próbál miket maga elé láncolni a m1, mindezt a Grimm segítségével teszi. Ha nem is a legjobb Gilliam, azért Monica Bellucci és Heath Ledger miatt érdemes nézegetni. Gyakorlatilag mindent csináltunk a mai este során. Nevettünk, izgultunk, sírtunk, ámultunk. Egyedül félni nem féltünk, ám mi sem példázza jobban a pénteki felhozatal relatív jóságát, hogy bizony erre is lehetőségünk nyílik 23:10-től a film+-on, ahol az Átok-The Grudge-ot vetítik. Ha máson nem is, a halott kislány hörgésén tuti megszeppenünk.

A szombat már jóval gyengébb lehet, hogy inkább szánkózni kéne menni. Ha itthon maradok, biztos megnézem a Kárhozat útját, amit Sam Mendes rendezett és Jude Law, Tom Hanks, Daniel Craig, Stanley Tucci és Paul Newman is villog benne. Ebben a filmben két gyilkos is van és persze, persze az egyik jó a másik nem annyira. E sorok után én eldöntöttem: semmiképpen nem megyek a hóba, főzök teát és ballonkabátokat fogok nézni, 23:15-től az RTL Klubon. Így aztán lemaradok a Szigorúan piszkos ügyek második részéről (22:30 m1), ami elmeséli, mi történt az egy előtt. Nem látom majd az Apám nevében című produkciót sem, amit kicsit már jobban bánok. De végülis a héten már láttam egy filmet (Éhség), amiben IRA alkalmazottakat zárnak börtönbe, úgyhogy annyira bús nem vagyok. Daniel Day-Lewis kalandjai éjfélkor kezdődnek a Filmmúzeumon.

Vasárnap nyolctól két mese is kezdődik, vacsora után ideális választás lehet. Az RTL Klub a Narnia krónikáit, a TV2 pedig a Spiderwick krónikákat mutatja. Háromnegyed éjfélkor nyit, szintén a TV2-n a Mandzsúriai jelölt ami, ha emlékeim nem csalnak egy kellemes háborús-pszichós dráma, nem kevés felhanggal. Az 1962-es eredetijét szintén ma prezentálja az MGM, 1 óra 50-kor. Aki valami könnyedebbre vágyik, annak a Huckleberry Finn kalandjait (Viasat3 23:55), illetve a Sátán kutyáját (MGM, 18:15) tudom javasolni. Előbbiben a gyerek Elijah Wood van, utóbbiban pedig Christopher Lee alakítja Baskerville-t. A nap ajánlata viszont nem lehet más, mint az Egy asszony illata, ami 21:00-kor kezdődik a Filmmúzeumon. Al Pacino egy vak, nőimádó, ám általánosságban meglehetősen kellemetlen veteránt játszik. Természetesen zseniálisan.

 

mAri 2010.03.09. 08:00

A herceg haladéka (2006)

 

Alidának egyébként sincs túl jó napja. De mindennek a legalja, hogy még meg is gyilkolják egy aluljáróban. Azaz, csak szeretnék. Ugyanis megáll az idő, és megjelenik a pokol hercege, aki felajánl még egy percet Alida életéből. Egy feltétele van csupán annak, hogy hősnőnk boldogan élhessen tovább: találnia kell 60 másodperc alatt valakit, aki képes érte meghalni. Persze belemegy az alkuba. Majd felkel, és egykedvűen konstatálja a fura álmot. Viszont érzi, valami miatt különös ez a reggel, déjá vu érzéssel telik minden egyes pillanat. Vajon a herceg csak az álmában, vagy a valóságban is játszadozik vele?

Tímár Péter filmjére anno a Vox "hibájából" figyeltem fel, méghozzá a fenti kép miatt, olyan hangulatos volt. Hajlamosak vagyunk egyből elítélni a kortárs magyar filmek minőségét, de ha emlékeim nem csalnak, ez egy egészen élvezhető és érdekes darab (az effektek csúnyasága ellenére), egy 10/6-ot nálam tavaly simán megért.

Aki kíváncsi László Zsolt és a fekete lovasok lelkekért vívott csatájára, 21:00-kor katt a Dunára.

 

popcore 2010.03.08. 16:41

Meghökkentő mesék

Filmmúzeum, Minden hétköznap 9:00, 9:30

Roald Dahl az egyik legismertebb mesélője az elmúlt századnak. Ezt mi sem példázza jobban, hogy Afrikában és Dél-Amerikában a születésnapja ünnepnapként van számon tartva. Körülbelül egyenlő arányban írt felnőtteknek, illetve gyerekeknek szóló történeteket. Számtalan novellája, regénye került megfilmesítésre. A legismertebbek talán a Charlie és a csokigyár, illetve a vadonatúj és sajnos Oscar nélkül maradt Fantastic Mr. Fox. A Smoker című darab, pedig a Négy szoba című skeccsfilm egyik fejezetének alapja.

1979-ben jött ki az első kötet , ezt egy évvel később követte még egy. A kiadással párhuzamosan, elkezdődött a tévésorozat gyártása. Összesen 112 részt forgattak le. A legfontosabb dolog e műsorral kapcsolatban, hogy az író azon történeteihez tartozik, melyek nem gyerekek számára íródtak. Persze nem fog literszámra folyni a vér, de mindenképpen "meghökkentő" dolgokat fogunk látni. Nagyjából minden rész egy kaptafára épül. Van egy groteszk, alapvetően krimiszerű alapszituáció, melynek megoldása csavar egy jókorát a helyzeten és ha meglehetősen angolos stílusban is, de leejti állunkat. A korábbi epizódokat egyébként maga Roald Dahl monológja nyitja, ami két dologra jó. Először is megbizonyosodhatunk róla, hogy mennyire hátborzongató figuráról is van sző, másodszor pedig pár mondatban megismerjük az adott történet keletkezésének hátterét.

Ha tehát reggelente a kávé, elnézést tea, kotyogása és a pirítós mellé szeretnénk egy klasszikus angol krimisorozatba csöppenni, hogy aztán a borotválkozás közben jóeséllyel megvágjuk magunkat a "meghökkenéstől", illetve kíváncsiak vagyunk arra, hogyan tüntessük el megölt férjünket, ha jönnek a rendőrök, vagy érdekel minket, miként reinkarnálódhat Liszt Ferenc egy macskában, bátran kapcsoljunk a Filmmúzeumra. Talán nagyobb esély van arra, hogy egy ilyen fordulatok hatására, a mi agyunk és könnyebben röccen be.

popcore 2010.03.07. 13:37

Rengeteg retró

Elnézést kérek azoktól, akik a korábban tárgyalt bénázásom miatt nem tudták, hogy mit nézzenek a hétvégén. Kárpótlásul itt a vadonatúj csomag. Egészen csütörtökig szól, amikor is majd jön ugye a következő.

Hétfő

Mindjárt itt van a Moszkva tér*. Többször, több helyen nyilatkoztam már róla, szerény véleményem szerint a második legjobb magyar film. Akinek van kedve nosztalgiázni, újra rendszert váltani, vagy söröket kortyolgatni az érettségi után, az mindenképp váltson kilenc órakor a Filmmúzeumra. A Viharsziget után még jobban megkedveltem Mr. DiCapriót, így nem vagyok rest javasolni a Véres Gyémántot, ami arról szól, hogy sokan üldöznek egy követ, ami értékes. Persze ennyire azért nem bagatell film, sőt... Tessék róla megbizonyosodni, negyed tíztől adja a Cool. Vannak emberek, akik busszal szeretnek munkába járni, vannak akik gyalog, némelyek rollerrel, talán autóval. Philippe Petit madzagon szeret közlekedni. Az ember a magasban (21:00 Duna) például arról szól, hogy miként sétált át a megboldogult World Trade Center egyik tornyából a másikba. Reggel tízkor pedig, feltéve ha nem vagyunk egyetemen, ott a Sose halunk meg, abból az időből, amikor még szerethető volt Koltai Róbert. Filmmúzeum természetesen.

Kedd:

Heti Chaplin: A diktátor. 21 órakor kezd bele a Filmmúzeum. Nem felhőtlenül könnyű lélekkel ajánlom, ahogy a Herceg haladékát sem, ami ugyanekkor kezdődik a Dunán. A sztori még érdekes is, miszerint egy hölgyet lelőnek az utcán, de szerencsére megjelenik, egy befolyásos úriember és közli, ha talál valakit maga helyett, aki szívesen meghalna, akkor vigye kánya, élhet tovább. A baj az, hogy amelyik magyar filmről nem hall az ember, az jó eséllyel fogyaszthatatlanul rossz, de éppen mivel nem tudok róla semmit, én megtekintem. Úgy látszik ma csak ilyen félig javasolható termékeket kínál a műsorújság, mert a sorba hibátlanul illeszkedik a Kelj fel komám, ne aludjál! Nem biztos, hogy kettő előtt öt perccel kezdem el Jancsót szeretni, de talán igen. Ha így van, akkor okvetlenül a TV2-re kapcsolok.

Szerda:

Bulgakov egy cifrább regénye arról szól, hogy egy Kutyaszívet ültetnek egy emberbe. A dőlt betű jelöli a címét, annak az orosz filmnek, ami e könyv alapján készült. Nyolctól van a Dunán. Folytatva a hétfőn a Moszkva térrel elkezdett nosztalgiás vonalat ideírom, hogy lesz a Balatoni retró. Az első rész éppen ma, fél tizenegykor az m1-en. Szóval, ha hidegnek találják az időt egy hekkhez és fröccshöz a Balaton parton, akkor uccu neki és máris jobb kedvünk lesz. Holnap körülbelül, ugyanitt, ugyanekkor lesz a második rész. Tizenegykor kezdődik a Dunán a London retró, amely csalóka címe ellenére a kilencvenes években játszódik és egy doku arról, hogy merre is tart(ott akkor) a brit főváros. Ha valami miatt nem tudunk aludni hajnalban, kapcsoljuk be az MGM-et, és ha történetesen háromnegyed négy már elmúlt, akkor beleásíthatunk az Óriás árnyékába, ami Izraelért vívott függetlenségi háborúról szól.

 

Csütörtökön persze megint nem tudom komolyan venni magam, ahogy film+2-t sem, mert négy nap alatt harmadszor mutatja meg a Troll és a kisfiú című történtet. Most épp 22 óra után pár perccel kezdi el. A nap produkciója, azonban még ilyen vetélytárs mellett is a Foxy Brown (MGM, 23:35). Igazi blaxploitation, fajtája legjobbja, egyenesen a hetvenes évek közepéről. Annyira erős, hogy a B-filmek igazi szerelmese, Tarantino még egy filmet is csinált, amivel tiszteletét fejezi ki neki. Ráadásul a két film közös a főszereplője, Pam Grier.

*A Moszkva térről értekeztem már egy mákszemnyivel hosszabban is.

Teljes a természetesen tökéletesen tervezett kavarodás Angliában. A különféle hazai és nemzetközi kupameccsek miatt rengeteg csonka forduló és korábbról elmaradt, pótolandó meccs következik mostanában, így ezen a hétvégén péládul a 29. játéknap felét sem bonyolítják le. Ennek mondjuk meg van az az előnye, hogy arányaiban jóval több meccset láthatunk, hiszen szombattól kezdve március 16-ig szinte minden napra jut majd mérkőzés.

Egy zsongó méhkaptár az semmi ahhoz képest, amekkora felfordulás lehet itt hétfőre. Megtörténhet például, hogy az eddig megingathatatlan listavezetőnek tűnő Chelsea a bronzérmes helyről várja majd a folytatást. Persze meccshátránnyal, de akkor is. Az eredmény után futni mindig szar ügy, a nyomás pedig innentől fogva végig a Kékeken lesz, hiszen a MU folyamatosan előbb játssza majd meccseit. Ráadásul Cech sérülésével még legalább hetekig a City ellen már bizonyító Hilário fog a kapuban állni. Kicsit elkalandoztam, jöjjön a három hétvégi meccs ajánlója.

Szombat 16:00, Eurosport 2

Arsenal -Burnley

Az utolsó előtti, legutóbbi öt meccséből meglepő módon négyet elbukó, idegenben eddig 13 vereséggel szemben mindössze 1 (!!) döntetlent felmutatni képes Burnley látogat az Emirates-be. Folytassam? Folytatom, mert ezek a meccsek szoktak a legszenvedősebbek lenni. Az Arsenal számíthat a visszatérő Arshavin, Diaby, Denilson trióra, valamint két küzdelmes győzelmen van túl a csapat. Ráadásul Ramsey sajnálatos sérülése plusz motivációt és erőt jelenthet a többiek számára, így én nem kicsit elfogultan persze, de igazi gólzáporra számítok. Ha legalább 4 góllal nyernek az Ágyúsok, akkor előzik a Chelsea-t!

Szombat 18:30, Eurosport 2

Wolverhampton - Manchester United

Szimpatikus csapat a Wolves, de őszintén szólva esélyük sincs. Rooney szárnyal, ma nincs olyan erős védelem a világon, amelyik tartani tudná. A Wolverhamptoné meg főleg nem. Sima vendég siker, avagy helycsere a tabella élén.

Vasárnap 17:00, Eurosport 2

Everton - Hull City

Mindkét gárda képes tippmixgyilkos meglepetés meccseket produkálni, a Hull szerencsétlenségére azonban általában csak otthon. Az Everton legyőzte a Chelsea-t és a MU-t is mielőtt az előző körben kikapott a Tottenham vendégeként. A Hull döntetlenen tartotta a Chelsea-t és megverte a City-t, majd idegenben két vereséget is összeszedett, tehát nem kell tovább magyarázni a hazai pálya fontosságát. A szimpatikusabb liverpool-i gárda bedarálja, és ezzel a kiesés szélére küldi Bullard-ékat.

 

popcore 2010.03.05. 19:00

Mennyi a lélek súlya?

21 gramm 

(21:05, Szombat, Duna)

Úgy gondoltam külön is írok e filmről, mert egyértelműen (legalábbis számomra) a hét legjobbja.

Rendező: Alejandro González Innáritu

Forgatókönyvíró: Guillermo Arriaga

Szereplők: Naomi Watts, Benicio Del Toro, Sean Penn

 

 

Adott három nem kifejezetten derűs sorsú, de mégis, többé-kevésbé balanszban lévő ember. Mindegyikük élete egyfajta furcsa feszültséggel van megtöltve. Cristina (Naomi Watts) a családjával foglalkozik. Boldog házasság, gyerekek. Jack (Benicio Del Toro) korábbi élete miatt bűnhődik és a vallásban próbál megbocsájtást, feloldozást nyerni. Paul pedig éppen új szívére vár. Hármójuk sorsa egy szerencsétlen autóbalesetben fonódik össze. Értékrendjük megborulni látszik, 21 grammos lelkük eltorzul, személyiségük kifordul magából, persze nem feltétlenül rossz irányba.

A film Alejandro González Innáritu trilógiájának második darabja. A hármas mindegyike egyfajta tanulmány arról, hogy egyes emberek, illetve a köztük lévő reláció, hogyan változik meg valamiféle sokk hatására. Az első darab a Korcs szerelmek (Amores perros) 2000-ből. A kiforratlanság szó minden bizonnyal túl erős, de mégis azt mondhatjuk, hogy annak ellenére, hogy megjelennek benne a rendező és a forgatókönyvíró (Guillermo Arriaga, aki egyébként a trilógia minden darabját írta) meglehetősen karakteres húzásai, kevésbé zseniális, mint jelen írás tárgya. A Bábelre pedig a nagyképűség bélyegét túlzás rásütni, mert ugyan igaz, hogy kicsit nagyvonalúbban, ha tetszik lezserebbül kezelték a sztorit, de ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy rossz film lenne. Az előbbiekből kiderül, hogy a három film közül egyértelműen a 21 gramm a legjobb. Ennek több oka is van.

A kritka folytatása itt: http://halfpecssquad.blog.hu/2010/03/05/21_gramm_2003

(A poszt létrehozásakor járulékos veszteségként, eltűntettem a heti ajánlót és sajnos lusta vagyok újraírni. Annak a helyén van ez. Bár ha jobban meggondolom, jobb ez így. Azért vasárnap jön a kövi, remélem nem ennek a helyére.)

R.: Richard Linklater

Fsz.: Julie Delpy, Ethan Hawke

Celine és Jesse útjai 10 év múlva keresztezik egymást újra, és ha egy folytatás túlszárnyalhatja elődjét, akkor a Mielőtt lemegy a Nap ezt meg is teszi. Talán a még szűkebb időkorlát, talán az érettebb, életszagúbb, és ennek betudhatóan szomorkásabb hangulat teszi mindezt, vagy talán az, hogy hőseink igazán felnőttek, és így a párbeszédek még fajsúlyosabbak lettek. Linklater remekül reflektál a Bécsben töltött éjszakára, nem tolakodóan, elhasznált flashbackekben, hanem a beszélgetések folyamán szerves részévé, mintegy negyedik szereplőjévé teszi a folytatásnak (a harmadik az Párizs). Egyszerre szívmelengető és fájdalmas film, még az elődjét is felülmúló zárlattal. Az utóbbi sok év legjobb romantikus filmje.

Sajnálatos módon csak úgy, mint elődje, ez a film is nem sokkal ebéd után kerül műsorra. A felvételt 14:45-re kell beállítani, a csatorna újfent az RTL Klub.

R.: Richard Linklater

Fsz.: Julie Delpy, Ethan Hawke

Celine és Jesse egy vonaton találkoztak először. Megismerték, megkedvelték egymást, és együtt töltöttek egy napot Bécsben. Ők beszélgetnek, a kamera pedig követi őket. Ennyi elég is egy nagyszerű filmhez. Linklater hibátlanul rendez, a dialógusok izgalmasak és intenzívek, a két fiatal tele van élettel, vágyakkal, reményekkel és az őket megformáló színészek szerencsére elegendően tehetségesek ahhoz, hogy mindezt tolmácsolják is felénk. Csodálatos, és mégis hiteles alkotás, melynek befejezése után semmi mást sem szeretnél, csak hinni, hogy egyszer mindez veled is megtörténhet, illetve, hogy ha mindez így nem történhet meg, akkor mekkora szívás is ez a világ.

Senki sem tud úgy elkapni és "lefilmezni" egy pillanatnyi hangulatot, egy életérzést, mint Richard Linklater. Aki személyesen is meg szeretne bizonyosodni efelől, az kapcsoljon az RTL Klubra ma délután 14:20-kor, vagy vegye fel. Mert az azért szégyen, hogy egy ilyen színvonalú filmet ekkor tűznek műsorra.

 

Alant egy ajánló olvasható, amely röviden és kaotikusan elmeséli, hogy milyen filmeket, vagy adott esetben egyéb mozgóképeseményeket tartok érdemesnek arra, hogy Önnek, Kritikustekintetű Fogyasztó, a figyelmébe ajánljak. Természetesen könnyen előfordulhat, hogy kihagyok valamit, ami később hiányérzetet kelthet. Ennek kettő oka lehet. Vagy nem érdekel, vagy átfutottam felette, amikor a műsorújságot böngésztem. Az esetleges plusz ötleteket kommentekbe tessenek hinteni. Lássuk tehát mit kínál az első tavaszi hét hosszabbik fele. (Jobbnak láttam két posztot írni, egyikben a dolgos hétköznapok programjaiból, a másikban pedig péntek, szombat, vasárnap dömpingjéből válogattam. A második rész csütörtökön érkezik. Aztán jövő szombaton előről kezdődik az egész.)

Hétfő:

A nem kifejezetten lenyűgöző kínálatból, mindenképp érdemes kiemelni a Szamárköhögést, mely az egyik legjobban sikerült darab, az '56-ról szóló filmek közül. Gyermek a középpontban, de néha Garas Dezső, aki nem úgy viseli a történéseket, ahogy fia elképzeli. A Filmmúzeum mutatja 22:30-tól, aki meg nem tud fennmaradni, vagy mulatozik, annak másnap kettőkor kegyesen megismétli az adó. Másodízben a Szilveszteri durranások elnevezésű brit jókedvűséget javaslom, amit egyáltalán nem kapkodva, hajnali fél kettő után tíz perccel, van olyan kedves és elkezd a TV2. Kenneth Branagh összegyűjtött jópofa angolokat (Hugh Laurie, Stephen Fry, Emma Thomson), hogy nosztalgikus hangulatú mókát csináljon.

Kedd:

Az m1 fél tíztől adja a Szíven szúrt országot, Kálomista Gábor kétes értékű filmjét, Marian Cozma halálának körülményeiről. A mozikban általános sikertelenség volt a jussa, talán azért tévében érdemes megnézni. Sokkal könnyedebb és minden bizonnyal klasszabb szórakozást ígér a Bőrnyakúak (TV2, 21:20), melyben Jake Gyllenhall óriásit háborúzik Szaúd-Arábiában, sőt még Fenyő Iván is látszik. Ugyancsak ezen az adón lesz látható, egy izgalmas magyar skeccsfilm, Valaki kopog címmel. A rendezők között ott van Török Ferenc, Hajdu Szabolcs, Pálfi György. Jónak ígérkezik, ezért kettő előtt el sem kezdik. Aki szereti a régi, nagyon-nagyon régi filmeket, annak örülhet a szíve pontban kilenckor. Persze csak akkor, ha a Filmmúzeumot nézi, ahol Modern idők jönnek. Utána pedig Chaplinről egy doksi.

Szerda:

Az RTL Klub 21:20-tól kezdve prezentálja nekünk, ahogy Robert Carlyle és öt pajtása vetkőzik, hogy elkerüljék a hirtelen adódó financiális problémákat. A film címe természetesen Alul semmi és még Tom Wilkinson is szerepel benne. A focikedvelőknek tudom ajánlani a Magyarország-Oroszoszág bulit (Sport1, fél hét), Audrey Hepburn rajongóinak, pedig a Délutáni szerelmet (MGM 18:15). Én olvasni fogok.

Ahogy csütörtökön is.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R.: Michel Gondry

Fsz.: Jim Carey, Kate Winslet, Mark Ruffalo, Elijah Wood, Kirsten Dunst

 

Ma 21:00-tól ismét a Dunán Jim Carey egyik legjobb filmje (nálam beelőzi a Truman Show-t is). Karácsony környékén már láthattátok, ha valamilyen okból mégis lecsúsztatok róla,  most mindenképp pótoljátok, szerintem kötelező darab. Az akkori ajánlómat  a filmdzsungel hasábjain találjátok.

.

 


szólj hozzá: Egy makulátlan elme ...

VVega 2010.02.24. 11:00

Gyilkosság (1956)

R.: Stanley Kubrick

Fsz.: Sterling Hayden, Coleen Gray, Elisha Cook Jr., Vince Edwards

 

Stanley Kubrick harmadik egészestés játékfilmje a tökéletes rablás témakörét boncolgatja. A Gyilkosság egy minden szempontból előre mutató, fantasztikusan izgalmas heist mozi, mely nagyszerűen aknázza ki a nem lineáris elbeszélésmódban rejlő lehetőségeket. Kubrick néha többször is megmutat egy-egy jelenetet, csak éppen más szereplők szemszögéből, így lendítve tovább a cselekményt. Rendezőnk később még dominánsabbá váló, bizarr fekete humorával sem fukarkodik, a finálé pedig egyenesen zseniális. A főszereplő Hayden alakítása mellett a jóval kevesebb jelenetben látható, a showt mégis könnyedén ellopó Elisha Cook Jr. produkcióját érdemes különösen figyelni.

Akik szeretik a régi idők hollywoodját, a film noirt vagy Kubrick munkásságát, esetleg ezek közül többet is, azok ha tehetik feltétlenül kapcsoljanak az MGM műsorára ma este 22:05-től.

R.: Robert Rodriguez

Fsz.: George Clooney, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Harvey Keitel, Salma Hayek, Danny Trejo, Cheech Marin

 

Az Alkonyattól pirkadatig maga a celluloidot öltött kétarcúság, sok szempontból a Grindhouse projekt megelőlegezése. Ugyan ezt a filmet Rodriguez egyedül rendezte, de az előbbi mondatom így is megállja a helyét, hiszen az első félidő egyértelműen a hivatalosan csak a forgatókönyvet jegyző Tarantino keze nyomát viseli magán. Gengszterfilm remek karakterekkel és nagy dumákkal. Aztán jön a második menet, amibe az észveszejtően gyönyörű Salma Hayek kultikus tánca vezet át minket. Soha rosszabb átkötést. Szóval ezek után próbára tesznek minket a készítők, szórakoznak velünk, beleröhögnek az arcunkba, de ezt számunkra élvezetesebben nem is tehetnék. Először nézve hihetetlenül felfrissítő és eredeti látni, ahogy Clooney-ék megszívják a Titty Twister-ben. De ugyanakkor másodjára, harmadjára is agyeldobós, totálisan lazulós szórakozás, valami olyan magától értetődő természetességgel előadva, amilyet a Grindhouse csak szeretett volna. Színtiszta kikapcsolódás, tele utalásokkal (többek között a Vad Bandára!).
Fun fact: Hayek irtózik a kígyóktól, de Rodriguez kamuból elhintette neki, hogy Madonna kész elvállalni a szerepet, így Hayek kisasszony két hónapot töltött terápián, hogy legyőzze félelmét. Mindannyiunk szerencséjére sikerült neki.

A film+ műsorán viszonylag rendszeresen bele lehet futni, így például ma 21:10-től is. Ha még nem láttad, akkor ne nézz trailert, ne olvass utána, hidd el, hogy jobb lesz úgy neked.

 

 

mAri 2010.02.23. 10:30

A nevem Earl (2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fsz.: Jason Lee, Ethan Suplee, Jaime Pressly, Nadine Velazquez, Eddie Steeples

 

Earl Hickey az a fajta ember, akit mindenki messzire elkerül, ha lehet: az hagyján, hogy mindig megtalálja, de kifejezetten ő keresi a bajt. Viszont egy nap alatt fordul meg vele a világ, ugyanis egy kaparós sorsjegyen nem kis összeget nyer. Ennek olyan őszintén, és figyelmetlenül tud örülni, hogy első blokkra el is csapja egy autó. Kórház, gipsz, szedálás, egyedüllét, ráismerés. Earl tudja, hogy ez nem lehet a véletlen műve, s mikor megismeri a karma miben és hogyan létét, már teljesen biztos benne. Ekkor dönti el, hogy bizony, változtat az életén, készít egy több száz tételes listát mindarról a bűnös, vagy csak simán gonosz tettéről, amit embertársai ellen követett el eddigi élete során, és legfőbb célja az, hogy egyesével jóvátegye, majd kihúzhassa őket a papíron.

Jason Lee-t én már deszkásként, majd Kevin Smith egyik kedvenceként is szerettem, van valami jópofa ebben a fiúban, nem nagyon szokott rossz szerepeket kapni (az Alvin és a mókusokat nem nevezzük nevén...), ez itt sincs másképp. Talán testhezálló és nem túl nehéz karakter Earl, a bajusz a kockás inggel meg egyébként is adja. A mellékszereplők is rendre kitesznek magukért, persze egyikük sem sztereotip: mexikói akcentussal rendelkező sztriptíz táncosnő, szőke "gettó lotyó", ugyan annyira butus, mint amennyire szeretnivaló testvér stb.

Tengerentúli pajtásainknál 4 évadot (közel 100 részt) élt meg a sorozat, pihentető, vicces, és mégsem bugyuta kikapcsolódás a Comedy Central mai műsorán 20:00-tól.